Kategóriák
Történelem

Újházi-fröccs: az eredeti receptben nem volt uborkalé

Az Újházi-fröccs máig tartó népszerűségét különleges összetevőjének köszönheti. A fellelhető dokumentumokból azonban egyértelműen kiderül, az uborkalé csak mostanában, egy tévedés okán került a bor mellé.

Az Újházi-fröccs eredetileg nem tartalmazott kovászos uborkalevet, Újházi Ede sosem itta azzal a róla elnevezett fröccsöt. Az uborkás verzió egy 1997-es tévedés eredménye..

Az Újházi-fröccsnek kitüntetett helye van a magyar fröccs panteonjában. Ismertségét egyértelműen bizarr mivoltának köszönheti. Az elterjedt recept szerint ugyanis két deciliter fehérborhoz szóda helyett 1 deciliter kovászos uborkalé társul (a jól értesültek azt is tudni vélik, hogy a fehérbor csak olaszrizling lehet). Különleges italhoz különleges történet dukál: a keresztapa, Újházi Ede, a 19-20. század fordulóján élt színész és híres gourmet állítólag szentül hitte, a kovászos uborka leve közömbösíti az alkoholt, így utóbbiból többet lehet meginni.

Az Újházi-fröccs sztorija 1997-ben kapott gellert

Az Újházi-fröccs (régiesen): Újházi-spriccer) összetétele és a hozzá kapcsolódó magyarázat nem több, mint legenda. Miközben a kortárs (újság)írók az általuk csak Mesternek titulált színész másik nagy kedvencét, a szintén róla elnevezett Ujházi-tyúkhúslevest alaposan dokumentálták, az uborkalével készített fröccséről egyetlen szót sem ejtenek. Ezzel a változattal 1997-ben, Újházi halála után 82 évvel találkozni először. Ekkor jött elő Draveczky Balázs, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari múzeum akkori igazgatója a Népszabadságban az elméletével. „Ismerjük a Mester kedvelt italát is. Ez volt az úgynevezett Ujházy-spriccer. Nyáron a bort ő nem szódával, hanem a Wampetics kitűnő házi készítésű kovászos uborkájának levével szerette kortyolgatni.”

Fotó: Budapest / Arcanum / MKVM

Ugyanebben a cikkben Draveczky azt is elárulja, hogyan jutott erre a következtetésre. A hazai gasztrotörténelembe Ínyesmester néven bevonuló Magyar Elek újságíró 1934-ben a Pesti Naplóban közölt egy szösszenetet a kovászos uborkáról, a múzeumigazgató erre hivatkozik. „Ezzel a jó savanykás lével (persze gondosan átszűrve) tökfőzeléket eresztettük föl, de ittunk is belőle egy-egy pohárral. Mondhatom pompás hűsítő ital volt. Nem is csodálkoztam, mikor a Dunaparton láttam, hogy a hatalmas hordókból csuprokba, bádogbögrékbe kimért uborkálé milyen nagy kedveltségnek örvend a piaci nép között. És azt is megértettem később, hogy miért szürcsöli ezt az italt a ligeti Vampeticsben spricceres poharából olyan nagy élvezettel minden jónak szakértője Ujházy mester.”

Fotó: Magyar Nemzet / Arcanum

A Városligetben, a későbbi Gundel helyén működő Vampetics (az elterjedt írásmód szerint: Wampetics) étterem valóban híres volt a kovászos uborkájáról. Az Ínyesmester fenti mondataiból azonban egyáltalán nem derül ki, hogy Újházi ennek levét borral kombinálva kérte volna. Mi több, az egész írásában nem szerepel bor. Magyar Elek mindössze annyit állít, a színész spricceres, vagyis fröccsös pohárból itta a kovászos uborka levét.

Az eredeti recept kevésbé izgalmas

Tévedésre utaló jel Az Ujság 1905-ös, tehát még Ujházi életében megjelent cikke. „A Wampetits szögletes asztala körül, miközben egyre fogynak a rózsaszínű Ujházi-spricczerek, erről a csudaemberről folyik a szó.” Ez alapján vagy nem stimmel az uborkás sztori, vagy még annál is furább a recept, mivel vörösborhoz adják a levet. A választ a kérdésre a Pesti Hírlap 1933-as, a Wampetics étteremről szóló visszaemlékezése adja meg. „A törzsvendégek közé tartozott Újházi Ede is, a Nemzeti Színház akkori büszkesége, aki a legjobb barátját is marhának titulálta s akiről Vampetics a tyúklevest Újházi-levesnek, a kadarka-fröccsöt pedig Ujházi-föröcsnek keresztelte el.” A Fővárosi Napló 1946-os cikke, miközben ráerősít erre, újabb információt oszt meg. E szerint az Újházi spriccer nem más, mint „öblös, metszett nagy pohárba töltött kadarka-fröccs”.

Fotó: Pesti Napló / Arcanum

Az Ujházi-fröccs tehát eredetileg egy „egyszerű” kadarkából készült fröccs, amit Wampeticsék neveztek el az ital (egyik) legnagyobb és leghíresebb rajongójáról. Az arányával kapcsolatban nem maradt fenn dokumentum, az azonban biztos, hogy a kovászos uborkalés változat 1997-ben, egy félreértelmezés nyomán született. Kétségtelen viszont, hogy e nélkül az Ujházi-fröccs valószínűleg jóval szerényebb karriert futott volna be.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük