Egy szenzációs felfedezés teljesen átírja a Balaton szelet keletkezéstörténetét

balaton szelet

Egy a Gasztrorégész által megtalált dokumentum bizonyítja, a Balaton szelet sokkal régebbi, mint azt eddig tudtuk.

A Balaton szeletet, a Sport szelettel együtt, mindenki a szocializmus ikonikus termékeként tartja számon. Az interneten fellelhető források egyöntetűen az 1950-es éveket és Diósgyőrt jelölik meg kezdőpontként. Valószínű, hogy az első forgalomba kerülő darabok tényleg ekkor készültek el. A fellelhető újságcikkek között egy a Magyar Nemzetben megjelent említi először 1953. február 15-én. „A gyerekek iskolai dolgozatai érdekes válaszokat adtak arra a kérdésre: milyen cukrot vásárolnának öt forintból. KalmárLili egész költségvetést állított össze és mint az árakról jól tájékozott, rendszeres cukorkafogyasztó, megírta, hogy két forintért Balaton-szeletet, 1,10 forintért Sport-szeletet, 1 forintért Eltanulót, 50 fillérért egy nyalókát és 40 fillérért két darab karamella cukorkát vásárolna.”

Az azonban egészen biztos, hogy az eredeti recept sokkal korábban született, ráadásul Diósgyőrtől igencsak távol, egészen pontosan Győrben. A győri kekszgyárat 1900-ban alapította Koestlin Lajos, ebből lett az 1947-es államosítás után a Győri Keksz és Ostyagyár. A gyár régi dokumentumokait, köztük számos receptes füzetet az 1958 és 1995 között cukrászmesterként ott dolgozó Horváth Emil őrizte meg. A füzetek átnézése közben a Gasztrorégész az alábbi bejegyzést találta az egyikben:

balaton szelet
Fotó: Gasztrotégész

A „Balatonszelet” bejegyzés a hozzá tartozó recepttel 1935. január 25-én kelt. A dátum hitelességét bizonyítja az alatta található, időben is következő „B” betűs bejegyzés, a „baraczkmag”, ami 1936-os. A Balatonszelet összetevői közül kiolvasható a „Geisha Waffel” és az „uj Bill Nápolyi Füllung”, vagyis töltelék. Látható, hogy a mai Balaton szelethez hasonlóan nápolyiról van szó. Hogy pontosan mit takarnak az összetevők, azt ennyi év távlatából nem lehet kideríteni. Az biztos, hogy a Geishának semmi köze az azonos nevű, ma is létező, mogyorós finn csokoládéhoz, azt ugyanis csak 1962-ben alkották meg.

A Balaton szelet és a Stühmer

Irreleváns, de izgalmas mellékszál, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának archívumában található egy Központi Védjegy Értesítő, aminek 61867-es számú iktatása szerint a Balaton nevet 1936 június 17-én levédette „Stühmer Frigyes r. t. budapesti cég, budapesti kakaó-, csokoládé- és cukoráru gyára részére”.

balaton szelet
Fotó: Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Irreleváns, ugyanis semmi jel nem utal arra, hogy a Stühmer cég bármikor használta volna a nevet valamelyik termékéhez. A márkanevek talonban tartása nem volt ritka, maga Stühmer is többször élt vele. Levédette szintén 1936-ban a Tivit (miután ugyanebben az évben piacra dobta a Tibi csokit), illetve 1939-ben a Milkoládot – egyik sem került soha a csomagolásokra.

2006-ban az Index egy olvasói levelet idézve ezt írta: „A Balaton szelet névadója és gyártója Schmidt Viktor zalaegerszegi cukrászmester volt. Ezt a találmányát 1920-1932-ig gyártotta és exportálta Olaszországba. Később a lejárt védettség után kezdte el ismét a gyártást a magyar édesipar". Ha közölt is bizonyítékokat az állítása alátámasztására a levélíró, a cikkben azok nem kaptak helyet, kilétét pedig ma már nehéz lenne kinyomozni. Annyi tény, hogy valóban működött egy Schmidt Viktor cukrász Zalaegerszegen, a korabeli lapokban viszont jóval korábban, 1905 és 1907 között szerepelt a neve.

Szerencsről indult

Az sem stimmel, hogy a Balaton szeletet Diósgyőrben kezdték gyártani. A diósgyőri csokoládé-, keksz- és ostyagyárat csak 1962-ben adták át az onnan pár kilométerre található szerencsi csokoládégyár (akkori hivatalos nevén: Országos Édesipari Vállalat V. üzemegysége) alegységeként. A Balaton szelet gyártása 1963-ban került át Diósgyőrbe, mint az a korabeli Élelmiszervizsgálati Közleményekből egyértelműen kiderül. „A korábban a Szerencsi Csokoládégyár szerencsi telepén gyártott »Típus keverék«, »Balaton szelet« töltött ostyákat a diósgyőri telep fogja azonos minőségben gyártani.” Mivel minden édesipari termelőegység állami tulajdonba került 1945 után, teljesen életszerű, hogy a felpörgő szerencsi gyárat a győriek segítették ki egy általuk korábban kreált, de aztán valamiért íróasztalfiókba elsüllyesztett recepttel. Így indulhatott el a Balaton szelet igazi története – közel 20 évvel később immár az ország keleti részében.

Címlapfotó: Gasztrorégész

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük