Kategóriák
Történelem

Elhunyt a Fradi legendás szélsője – szívszorító olvasni a márciusi utolsó interjúját

A 75 évesen elhunyt Szőke István a focipályán és a sörözőjében egyaránt maradandót alkotott. Márciusban a Gasztrorégész meglátogatta az általa üzemeltetett legendás klubot, ekkor adta utolsó interjúját.

Szőke István a focipályán és a sörözőjében egyaránt maradandót alkotott. Márciusban a Gasztrorégész meglátogatta az általa üzemeltetett legendás klubot, ekkor adta utolsó interjúját.

2022. június 1-én 75 éves korában elhunyt Szőke István, egykori magyar válogatott labdarúgó. Sporteredményei is több cikket kitesznek (az FTC-vel kétszer nyert bajnokságot és tagja volt az európai Vásárvárosok kupája döntős csapatnak), még úgy is, hogy egy félrekezelt szemölcs miatt hamar, 30 éves kora előtt szögre kellett akasztania a cipőjét.

A kényszerű visszavonulásakor ráadásul már a másodosztályú Volán SC-ben rúgta a labdát, miután Dalnoki Jenő, a Ferencváros akkori edzője gyakorlatilag eltanácsolta a csapattól. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy épp a Volán nyújtott neki viszont mentőövet a civil életre. „Ha nincs a sérülés és nem jövök el a Fradiból, akkor nem lesz enyém a Volán Klub, amiből igen jól megéltünk” – mesélte Szőke István 2022. márciusában, az utolsó interjúi egyikében a Gasztrorégésznek.

Sok sportoló kapott akkoriban kocsmát, ő a klub segítségével a 8. kerületi József utcában nyithatta meg 1975-ben a Volán Klubot, ami az évek során valóban legendás hellyé nőtte ki magát. A legjobb hangulatjelentést talán az Új Magyarország adta, amikor 1997 februárjában beszámolt Szőke 50. születésnapi bulijáról: „Befordul az ember a Körútról a József utcába, megy pár métert, majd jobbra elbotorkál a Volán klubba. Kicsit összehúzza magát, mert a bejárat mögött már heves darts-csata dúl, s nem szeretne úgy járni, mint Rejtő főhőse, akinek a hátában van a kés. Mindig mondtam a Főúrnak, hogy szeretek idejárni, de ezek a dobingálók kicsit zavarnak, mire a hófehér hajú ember vigyorogva mondja, haladni kell a korral, különben is mindent a vendégért. Egy székre támaszkodva várja, amíg rendelek valami italt, néha harapdálja vagy nyalogatja a szája szélét, úgy, mint harminc évvel ezelőtt, amikor várta, hogy a labdaszedő visszahozza neki a labdát a taccsdobáshoz. A bádogtálcával a kezében ugyanolyan fürge, mint egykor a pályán, humora is a régi. Amikor már el-elszabadul a hangulat az asztalnál, flegmán odaszól: Gyerekek, ha akarjátok, a többi vendéget hazaküldöm…”

Fotó: Csudai Sándor / Magyar Hírlap / Arcanum

Egy másik legendás történetet maga Szőke osztott meg 1997-ben Kurír újságírójával: „A múltkor barátaival együtt bejött a klubba Sivadó János, a kitűnő tornász. Beszélgettünk, majd egy fogadást ajánlottak: addig állnak kézen, amíg én a labdával dekázom. Azt hitték, tizenöt, húsz után elpattan tőlem a labda. Ötszáz után már a hányinger kerülgette őket és könyörögtek, hogy hagyjam abba…”

Fotó: Kurír / Arcanum

A jó hangulatról persze nemcsak a házigazda gondoskodott, hanem az egykori társak, akik gyakran betértek a kiváló szélsőhöz, hogy alaposan kitárgyalják a magyar labdarúgás aktuális ügyeit – a hallgatóság nagy örömére. Nem hagyta ki a Volán Klubot az egykori csapattárs Varga Zoltán sem, amikor az 1990-es évek elején még csak látogatóba tért haza Magyarországra. „Ugye, szinte semmit sem változott?! És még azt mondták róla, megöregedett, beképzelt lett és elfelejtett magyarul!” – áradozott utána Vargáról a Kurírnak 1993-ban Szőke István felesége.

Jutka néni szintén intézménynek számított a klubban, az ő felségterülete volt a konyha, két legendás fogás is fűződött a nevéhez: a mátrai borzas és a brassói aprópecsenye. „Mindig frissen készültek nálunk az ételek és Jutka adott keveset. A borzaskát ráadásul speciálisan készítette, megtöltötte a húst sonkával és sajttal, majd amikor bepanírozta, meglocsolta fokhagymás tejföllel és megszórta sajttal, az egészet betette pirulni a sütőbe” – árulta el a siker receptjét István a Gasztrorégésznek. Mint mondta, akadt olyan vendégük, aki 7 évig minden szerdán betért hozzájuk egy adag borzaskára, nyáron pedig vágta a centit. István és Jutka néni ugyanis júniustól szeptemberig mindig szabadságra ment, a fáradalmaikat a balatoni nyaralójukban pihenték ki. Megérdemelték, hiszen év közben kizárólag vasárnaponként tartottak szünetet – István ilyenkor lement focizni a Népligetbe a régi társakkal.

Fotó: Rezeli Istvan (@istvanrezeli) / Twitter

Az utóbbi években kicsit csendesebb lett minden a Volán Klubban, bár 2022 elején, István 75. születésnapja környékén újra megpezsdült az élet. Csak a törzsvendégek bő hónapon át ünnepelték a házigazdát. Hogy honnan volt ennyi vendége egy elvileg zártkörű egységnek? István 47 év után a Gasztrorégésznek felfedte a titkot: „A klub és a hozzá tartozó BELÉPÉS CSAK TAGSÁGI IGAZOLVÁNNYAL tábla csak fedősztori volt. Akkoriban ez nem számított jó környéknek és így tudtuk elérni, hogy ne jöhessen le akárki. Aki csak úgy betévedt, attól elkértük a tagsági igazolványát. Nyilván nem tudta megmutatni, mivel nem létezett ilyen, de ha ő erről nem tudott, azzal lebuktatta magát. Ezen kívül viszont bárki jöhetett, szívesen láttuk. Minden jó volt, csak nagyon gyorsan elment az élet.”

Szőke Istvánnak 75 év adatott meg.

2 hozzászólás a(z) “Elhunyt a Fradi legendás szélsője – szívszorító olvasni a márciusi utolsó interjúját” című bejegyzéshez

Mi csináltuk az egész burkolatot kb. 76-ban. Mosr meg odajártunk ultizni egész a Covidig. Nagyon sajnálom, életünk része volt.

Pista vigyázzanak Reád az angyalok. Mindent köszönök, egy állandó vendége,: Balázs.