Kategóriák
Történelem

A Burger King történet: hol és mikor nyitott meg az első magyar?

A magyar Burger King történet: kalandosra sikerült az első budapesti üzlet megnyitása, viszont közben született egy rekord is.

A magyar Burger King történet: kalandosra sikerült az első budapesti üzlet megnyitása, viszont közben született egy rekord is.

Tökéletes látnoknak bizonyult Gara Szabolcs, a Magyarország című lap újságírója. 1988 augusztus 19-i számában Fasírt-milliárdok című cikkében a következőt írta: „Márciusban Belgrádban, májusban Budapesten tartott premiert a vállalat. A cég központjában úgy tartják, hogy ahová egyszer már betette a lábát a McDonald’s, ott gombamódra szaporodnak a (saját) gyorsbüfék.”

A McDonald’s nyomdokain

Ekkor még négy hónap sem telt el azóta, hogy amerika betette a lábát a magyar gasztronómia ajtórésébe. Április 29-én nyitott meg a Régiposta utcában az első hazai McDonald’s üzlet. A bevallottan a McDonald’s hazai kópiájának szánt City Grill láthatóan nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, az emberek ki voltak éhezve az eredetire. „Szinte hihetetlen, de igaz, hogy a budapesti egység a világon a legnagyobb forgalmú McDonald’s üzlet lett. Naponta 7300-7500 vendéget szolgálunk ki. Bevételünk átlagosan 550 ezer forint. Június 15-én például 2346 hamburgert, 2106 sajtburgert, 2775 Big Mac-ot, 423 dupla hamburgert és 161 liter Coca-Colát vásároltak a szomjas és éhes emberek” – büszkélkedett a Kisalföld újságnak Horváth Miklós üzletvezető. (Egy érdekesség: Horváthot a bábolnai Tetra Csárdától vezényelte át a gyorsétterem élére a McDonald’s-ben társtulajdonos állami Bábolnai Mezőgazdasági Kombinát.)

A bevezetőben idézet Gara Szabolcs jóslata bevált, tulajdonképpen valóban gombamódra kezdtek szaporodni – először főleg a követők. Olyannyira vérszemet kapott a sikert látva a Pannónia Szálloda és Vendéglátó vállalat, hogy 1989-ben mindjárt három amerikai gyorsétteremlánc Magyarországra csábítását jelentette be. A Kentucky Fried Chicken és a Pizza Hut mellett a McDonald’s fő vetélytársát, a Burger Kinget szemelték ki partnernek. „Budapesti éttermeink igen gyenge jövedelmezőségűek, ezt be kell vallani. Az a célunk, hogy új profilt hozzunk létre” – vallott a nyitás hátteréről Somogyi Jenő, a Pannónia vezérigazgatója a Magyar Hírlapnak. A magyar Burger King történet kitalálója mert nagyot álmodni. Kicsivel később szintén Somogyi 15 üzletet vizionált, többek között a Balatonra is. McDonald’s-ből ekkor kettő volt (közben debütált a Nyugati téri), és vidék még váratott magára.

Lassan indul be a magyar Burger King történet

A nagy nekibuzduláshoz képest jó félévvel később, 1990 májusában írták alá az amerikaiakkal a szerződést. Újabb közel fél évet kellett várni, hogy a Pannónia tulajdonában álló egységek közül kiválasszák azt, amelyiket Burger Kinggé alakítják. A nehéz szülés eredményéről év végén számolhatott be a Mai Nap újság. „Ahogy nyílnak egymás után az új, elegáns boltok, s ahogy átalakítják a régi, lepusztult üzlethelyiségeket, úgy lesz egyre feltűnőbb a Savoy étterem a főváros legforgalmasabb pontján, az Oktogonon. Az ország talán egyik legdrágább pontján, hatalmas területen egy jól szituált kocsma működik. Remélhetőleg nem sokáig. A Savoyt üzemeltető Pannónia rádöbbent, cselekednie kell. Örömmel jelenthetem: két hónap múlva bezár a Savoy, megkezdik átalakítását. A jövő év második felében itt nyílik meg a világ második legnagyobb gyorsvendéglő-hálózatának, az amerikai Burger Kingnek első magyarországi étterme.”

Hosszú utat járt be az Oktogonnál (hivatalosan az Andrássy út 48. alatt) található helyiség, mire gyorsétterem jött létre benne. Az 1900-as évek Nicoletti kávéház néven kezdte karrierjét. Olyan művészek jártak ide, mint Rippl-Rónai József festőművész, vagy a Hősök tere szobrait jegyző Zala György. 1910-ben Kovács József vette át az üzemeltetést, a Tanácsköztársaság alatt pedig pártiroda működött itt. 1934-től nyitott újra, immár Savoy kávéházként. Előtte az új tulajdonos 200 ezer pengőért vágta puccparádéba a helyiséget (miközben az emberek 1936-ban havi 200 pengő fixel már könnyen vicceltek).

Burger King előtt Savoy Eszpresszó
Savoy Eszpresszó. Fotó: Magyar Építőművészet / Arcanum

1945 után a szocializmus térnyerésével párhuzamosan mentek ki a divatból a klasszikus kávéházak. Hamarosan a Savoy is inkább hasonlított egy zsúfolt restire, mint egy elegáns kávékimérésre. 1961 őszén az időközben magát tulajdonossá előléptető állam nekilátott a tatarozásának, majd egy évvel később a rendszerkonform Savoy Étterem és Eszpresszó formátumban indította újra. A rendszerváltásra azonban – mint korábban esett róla szó – így is gyenge jövedelmezőségű kocsmává rongyolódott le.

Burger King világrekord Budapesten

Kezdetét vette a magyar Burger King történet
Fotó: Kurír / Arcanum

A Pannónia, ahogy ígérte, 1990 végén valóban bezárta a Savoyt és elkezdte az átépítést. A hírre a vetélytárs intenzív „ellenkampányba” fogott. A tájékozatlan járókelő egy ideig azt hihette, az Oktogonon újabb McDonald’s létesül. „A nagy konkurens, a hamarkaja-piac hazai uralkodója lázas hirdetőakcióba kezdett. Hatalmas transzparensek jelentek meg az Oktogon fölött a korábban önmagát szinte alig reklámozó McDonald’s emblémájával” – írta a Pesti Hírlap. 1991. augusztus 8-án aztán természetesen Burger King nyitott az Andrássy út 48-ban. Bár az „örök második” budapesti megjelenése már közel annyira nem kavarta fel az állóvizet, egy rekord itt is született. Indulásakor állítólag ez volt a legnagyobb Burger King a világon. Így kezdődött a magyar Burger King történet.

A Burger King pultnál
Fotó: A Világ / Arcanum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük