Kategóriák
Történelem

Erzsébet királynő ezt ette és itta a Gundelben

Üres gyomorral nem javasolt végigolvasni a szó szerint királyi menüsort, amit II. Erzsébeték kaptak budapesti látogatásuk során. Spoiler: a kilépő egy 1952-es tokaji aszú volt.

Üres gyomorral nem javasolt végigolvasni a szó szerint királyi menüsort, amit II. Erzsébet és Fülöp kapott budapesti látogatása során. Spoiler: a kilépő egy 1952-es tokaji aszú volt.

1993. május 4-én Göncz Árpád köztársasági elnök meghívására Magyarországra érkezett II. Erzsébet brit királynő, valamint férje, a 99 éves korában 2021-ben elhunyt Fülöp edinburgh-i herceg. A hivatalos látogatás során a kötelező politikai kűrök mellett megtekintették az Operaházban a Csipkerózsika balettet, kirándultak Kecskeméten és Bugacon, illetve ebédeltek a Gundel étteremben.

Erzsébet, Fülöp, Antall József, Mádl Ferenc, Bod Péter Ákos

Utóbbi azért volt különösen nagy szó, mert állítólag ez volt az egyetlen ünnepélyes alkalom a négy napban, amikor a királyi pár nem az otthonról hozott udvari szakács ételét fogyasztotta. A jeles eseményre május 5-én déltájban került sor.

„A Magyar Tudományos Akadémiáról érkezett a királyi pár a Városliget szélén álló Gundel étteremhez, ahol Antall József miniszterelnök és felesége adott ebédet II. Erzsébet és férje, Fülöp edinburghi herceg tiszteletére. A szűk körű – s minden fogásával a királyi koronára emlékeztető –  díszebéden megjelent a kormány három minisztere is: Jeszenszky Géza, Mádl Ferenc és Kádár Béla, mindhárman feleségük társaságában, valamint Kodolányi Gyula címzetes államtitkár, Katona Tamás államtitkár és Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank elnöke” – írja másnap Királyi ebéd Antall Józseffel című beszámolójában az Új Magyarország lap. A szűk kör megfogalmazást érdemes a helyén kezelni, az ugyanis a protokoll okán összesen 32 vendéget jelentett – árulta el Kalla Kálmán, a Gundel főszakácsa előző nap a Kurírnak.

A „Négykoronás” fantázianévre keresztelt ünnepi ebéd, mint azt az étterem társtulajdonosa, Láng György a Magyar Nemzetnek elmondta, „nemcsak szójáték, hanem minden egyes fogást koronaformában, illetve díszítéssel szolgáltak fel”. Előételnek lazacot szolgáltak fel magyar spárgával, ezt galambesszencia követte. A főétel borjú szűzpecsenyéből készült, ehhez papírvékony burgonyakoronácskát kínáltak, magyar vadrizzsel töltve, és libamájjal töltött kucsmagombát. Az édesség vékony, ropogós tésztából sütött korona volt, amelyet igazi, illetve parféból formált eprek díszítettek. Ehhez jött még, hogy a saját mádi pincéből származó Gundel borok mellett „asztalra került egy 1952-es évjáratú tokaji aszú is, amelynek alapanyagát a királynő trónra lépésének évében szüretelték”.

Fotó: Népszabadság / Arcanum

Alaposan elpróbálták

Az „előadás” előtt a konyha 10 próbamenüt készített, hogy mindenképpen beleférjenek a rendelkezésre álló pontosan 1 óra 40 percbe. A gyorsaság mellett természetesen adtak a minőségre is. Az étlapot kézzel írták, a felszolgálóknak pedig külön koreográfiát tartotttak. „Tizenkét perfekt angol pincér – nyolc fekete szmokingos, fehér kesztyűs étekhordó és négy spenceres, ugyancsak fehér kesztyűs italosfiú – lesi majd minden óhaját-sóhaját” a vendégeknek – írta a már említett Kurír cikk.

Elutazása előtti délelőtt a királyi pár tett egy sétát Budapest belvárosában, a Vörösmarty téren. A szókimondó humoráról ismert Fülöp herceg itt sütötte el egyik legendássá vált viccét, ami utóbb bejárta a világsajtót. A Fejér Megyei Hírlap így emlékszik vissza az esetre: „Fülöp herceg a királyi séta közben fölfedezett egy angol állampolgárt, megkérdezte, mióta van Magyarországon, és amikor a turista azt mondta, hogy két hete, Fülöp így felelt: Az nem lehet, mert magának még nincs pocakja.”

Az erőfeszítések sikerrel jártak, a Fülöp és Erzsébet magyarországi tartózkodását végig nyomon követő angol sajtó külön beszámolt erről a programpontról. A Daily Mail brit napilap például örömmel konstatálta, hogy az egykor Európa élvonalába tartozó, ám a szocializmusban a mezőnybe beleszürkülő Gundel vendéglő a rendszerváltozást követő tulajdonosváltás után ismét régi fényében tündököl.