Kategóriák
Történelem

5 tény, amit a Szomszédok-rajongók biztosan nem tudtak kedvenc presszójukról

Mikor nyitott a Szomszédok presszója? Miről volt inkább hírhedt, mint híres? Melyik politikusunk járt oda? Melyik zenekar forgatott ott klippet?

Mikor nyitott? Miről volt inkább hírhedt, mint híres? Mely politikusunk járt oda? Melyik zenekar forgatott ott klippet?

Bár több, jól beazonosítható, sőt mai napig működő vendéglátó egységben forgott a Szomszédok sorozat kamerája, a legikonikusabb kétségtelenül az Almának munkát biztosító Alkotás presszó volt. Az alábbiakban ezzel kapcsolatos érdekességek következnek.

Beelőzte a Bambit 

„Javul az új lakótelepek kereskedelmi hálózata” címmel 1958. augusztus 29-én először a Magyar Nemzet adta hírül, hogy az Alkotás utca 47. szám alatt nem sokkal korábban felhúzott társasház földszintjén kialakított üzlethelyiségekben „a lakosság kérését és a helyi adottságokat figyelembe véve (…) cukrászdát, fűszerüzletet és húsboltot rendeznek be”. A rákövetkező fél évben nem történt érdemi előrelépés, hacsak nem tekintjük annak, hogy – mint arról az Esti Hírlap beszámol – 1959. márciusában ismét „elfogadták a Vendéglátóipari Tröszt idei budapesti fejlesztési tervét”, ennek értelmében a „Frankel Leó út 2-4. az Alkotás utca 47. és a Nagyenyed utca 15/b számú házban nyílik új cukrászda és eszpresszó”.

Fotó: Autó-Motor / Arcanum

Ugyanez a lap 1960 októberében aztán már végre tudathatta olvasóival, hogy a „XII. kerület Alkotás utca 47. szám alatt fűszer-csemegeboltot, húsüzletet és cukrászdát (…) adtak át”. Ezzel megszületett az Alkotás eszpresszó, ami fél évvel megelőzte a tervekben még vele együtt szereplő, ám végül csak 1961. május 1-én megnyitott Frankel Leó úti híres nagytestvért, a ma is működő Bambi Presszót.

Cukrászdaként olykor csődöt mondott

Az egyébként másodosztályú cukrászda-eszpresszóban néhanapján pont az édességekkel akadt probléma. 1970-ben a Fővárosi Élelmiszerellenőrző Intézet harmadik negyedévi vizsgálatán a hatóság munkatársai azt állapították meg, hogy az „Alkotás cukrászdában” a tojást vagy tejszínt „megtakarították” a fagylalt készítésekor – írja a Népszabadság. Mondhatni, Árkus József, a Ludas Matyi vicclap és a Parabola szatirikus TV-műsor főszerkesztője még jobban járt, amikor előre felkészítették a gyatra süteményekkel kapcsolatban.

Így emlékezett meg az esetről a Népszabadság 1971. április 18-i számában: „A hét egyik belpolitikai eseménye a lányom születésnapja volt. Mármint számára és számomra. Régi szokás szerint ezen a jeles ünnepen cukrászdába mentünk. Budaiak lévén, nem akármilyen cukrászdába, hanem az Alkotás presszóba, amely jó hírű hely a környéken. Mint afféle sematikus apa, ez alkalommal azt ígértem jubiláló leányomnak, hogy erre nagyot eszünk, annyi tortát kérhet, amennyi csak belefér. A nagylánynak ez nem tetszett, mondván, hogy ő már nem kislány. Az alkalomhoz illő szertartásos ábrázattal azért beültünk a cukrászdába, ahol is a felszolgálónő a Stefánia tortára megrázta a fejét és azt mondta, hogy ezt nem ajánlja. Mert nem friss. Ugyanígy nyilatkozott a lúdlábról, egyéb csokitortákról, mignonokról, krémesekről. Megsúgta, hogy ezek közül egyik sem friss. Egyáltalán, semmiféle tortát sem ajánl, minthogy mindegyik olyan száraz, mint a pozdorja.” Hab a tortán, hogy egyesek szerint az ott árusított italok is hagytak maguk után némi kivánnivalót. „Talán csak azért, mert fiatal voltam, de úgy emlékszem ezekre az évekre mint a jó időkre. Bár a rum pocsék volt, de szerethettük egymást” – írja a helyről Szelényi Iván 2008-ban a Jelenkorban.

Fotó: Esti Hírlap / Arcanum

Illusztris közönség járt oda

És ha már Szelényi (de továbbra sem János): a Széchenyi-díjas szociológus hasonlóan neves barátokkal tartott fenn törzsasztalt. „Konrád, Hernádi s Liska 1967-68-ban még felhőtlenül együtt mulathattak, s együtt szidhatták a rendszert hetente két délelőtt az Alkotás presszóban” – meséli a már említett Jelenkor cikkben. Egy másik írásában ama „rendszert szidó” állapot elérésének kellékeit ecseteli: miközben Hernádi, vagyis Hernádi Gyula József Attila- és Kossuth-díjas író kizárólag pezsgőt ivott, addig ők Konrád György Kossuth-díjas író, szociológussal és Liska Tibor Széchenyi-díjas közgazdásszal „mindenfélét, de többnyire alkoholt”. Katona Tamás történész, író, MDF-es országgyűlési képviselő szintén gyakori vendég volt a helyen, nem tudni miért, de a Kurír újság szerint itt ragadt rá a „Koton Atanáz” gúnynév. Rajta kívül még a két házzal odébb, az 51-ben lakó Tamási Áron író is sokat üldögélt a teraszon.

Sportceleb vonalon szintén erős mezőny verődött össze az Alkotás presszóban, olyannyira, hogy kis túlzással akár az út túloldalán álló Sportkórház rekreációs osztályává avathatták volna. Ennek oka, hogy a versenyzőknek a nagy megmérettetések előtt be kellett vonulniuk 2-3 hétre az egészségügyi intézménybe, ám a vizsgálatok és étkezések közötti időben „eltávot” kaptak, a szemközti vendéglátó egység pedig adta magát. Mivel a sportolók jól ismerték a presszót, az újságírók sokszor ide szervezték le velük az interjúkat és indították a beszélgetést a hely szellemétől inspirálódva egy a témába vágó kérdéssel. Így derülhetett ki, hogy Tieber László válogatott focista szigorúan csak kólát iszik, hogy Kulcsár Gergely olimpiai ezüstérmes gerelyhajító kedveli a jó whiskyt, vagy hogy Judik Péter, az FTC hátvédje „bágyadt narancs dzsúz”-ba fojtja a bánatát, amit az átigazolása körüli hercehurca okozott neki.

Tárkereső klub is működött benne

Az 1985-ben alapított, magát Magyarország legrégebbi társkereső irodájaként hirdető MM Társkereső táncklubot működtetett péntekenként az Etele étteremben, szombatonként a budai Park presszóban, majd 1988-tól vasárnaponként az Alkotás presszóban. Valószínűleg ott nem jött be a dolog, mert 1989-ben ide már nem invitálták a szingliket.

 Fotó: Magyar Ifjúság (1975) / Arcanum

+1: az Animal Cannibals itt forgatta 1997-ben a Hazafelé az út veszélyes című számának klippjét

3 hozzászólás a(z) “5 tény, amit a Szomszédok-rajongók biztosan nem tudtak kedvenc presszójukról” című bejegyzéshez

[…] Alma munkahelye, az Alkotási úti presszó mellett a Fehérvári úti Rege is többször megjelenik a Szomszédok sorozatban: mint a fenti képeken látszik, előtte és bent a helyiségben egyaránt forgattak, utóbbinál éppen Alma (Fehér Anna) ebédelt ott nagypapájával, Taki bácsival (Zenthe Ferenc). Ekkoriban a hely már sörözőként funkcionált, ám mint az alábbiakban kiderül, eredetileg nem annak épült. […]