Kategóriák
Történelem

Gorbacsov és „Bush combjai”: a Szovjetunió utolsó éve

Gorbacsov és az idősebb Bush kereskedelmi egyezményét egészen furán töltötték meg tartalommal a Szovjetunió létezésének utolsó évében.

Gorbacsov és az idősebb Bush kereskedelmi egyezményét egészen furán töltötték meg tartalommal a Szovjetunió létezésének utolsó évében.

A peresztrojka (átalakítás) és a glasznoszty (nyilvánosság) mellett a „Bush combjai” kifejezést is Mihail Gorbacsovnak köszönheti a világ. Az egykori Szovjetunió 2022. augusztus 30-án 92 évesen elhunyt utolsó vezetőjének hivatali ideje alatt ért véget a hidegháború és bomlott fel a Szovjetunió. Gorbacsovot 1985-ben választották meg a Szovjet Kommunista Párt főtitkárává, amely után gyakorlatilag azonnal meghirdette a reformokat. Ennek szerves része volt a közeledés a nyugati világ és mindenek előtt az Egyesült Államok felé. 1989-ben decemberében Málta partjainál informálisan, 1990. május 31. és június 4. között Washingtonban már hivatalosan találkozott George H. W. Bush regnáló amerikai elnökkel.

Gorbacsov, az engedékeny

Az 5 napos amerikai látogatás első sorban a START (stratégiai fegyverzetcsökkentő egyezmény) második szakaszának aláírásáról maradt emlékezetes, de az utolsó pillanatban tető alá hoztak egy kereskedelmi megállapodást is. Ez előirányozta az amerikai áruk szovjet piacokra való bejutásának megkönnyítését, az amerikai cégalapítás szovjet adminisztrációjának egyszerűsítését, valamint egy amerikai gabonaexportot.

A világsajtó vitriolos tollú fele élcelődve állította párhuzamba a START és a főleg az élelmiszerek szabadabb áramlását segítő kereskedelmi egyezményt. E szerint Gorbacsov a reformjai nyomán fellépő élelmiszerhiány miatt (újra be kellett vezetni a jegyrendszert), némi segély reményében ment bele a leszerelésbe. Erre utal a lenti karikatúra, amit a Népszava vett át szintén ezt firtató cikkébe, aminek a „Rakétákat csirkéért” címet adta.

Fotó: Népszava / Arcanum

Bush csirkéi

Tökéletes látnoknak bizonyult a Népszava, 1991-ben valóban csirkével segítette ki az amerikai elnök az egyre súlyosabb élelmiszerhiánnyal küzdő szovjeteket. Bush nem (csak) emberi jóságból tette mindezt: a 90-es évek elején komoly túlkínálat alakult ki az USA-ban csirkéből – egészen pontosan csirkecombból. Az amerikaiak akkoriban (is) csirkemell korszakukat élték, a csirkecomb szinte megvetett dolognak számított, fuldokoltak a gazdák a feleslegben. Kapóra jött a szovjet élelmiszerválság, már indultak is a fagyott csirkecombok, amiket aztán a találékony szovjetek „Bush combjai”-ként emlegettek.

Bár a szovjetek falták a csirkecombot, természetesen működött még a régi hidegháborús reflex. Kórusban szidták az amerikai húst, mondván a hormonkezeléstől túlméretes, tele van tartósítószerrel és semmi íze. Még olyan legendák is keringtek, hogy emberek haltak meg tőle. Pedig éppenséggel életmentőnek számított – kis túlzással mindkét oldalon. Az 1990-es években volt olyan időszak, amikor a szovjet (majd 1992-től orosz) földön elfogyasztott csirke 70 százaléka importból származott és a teljes amerikai export fele landolt náluk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük