Kategóriák
Történelem

A Szomszédok sorozat egyik legendás presszója még ma is működik!

A Szomszédok számos jelenete forgott különböző vendéglátóegységekben. Az itt bemutatott presszó, némileg átalakulva, de még ma is működik

A Szomszédok számos jelenete forgott különböző vendéglátóegységekben. Az itt bemutatott presszó, némileg átalakulva, de még ma is működik.

Alma munkahelye, az Alkotási úti presszó mellett a Fehérvári úti Rege is többször megjelenik a Szomszédok sorozatban: mint a fenti képeken látszik, előtte és bent a helyiségben egyaránt forgattak, utóbbinál éppen Alma (Fehér Anna) ebédelt ott nagypapájával, Taki bácsival (Zenthe Ferenc). Ekkoriban a hely már sörözőként funkcionált, ám mint az alábbiakban kiderül, eredetileg nem annak épült.

Eszpresszó-cukrászdának álmodták meg

A Rege eredeti berendezése. Fotó: Magyar Építőművészet / Arcanum

„Ugyancsak tegnap történt, hogy a lágymányosi lakótelep lakóinak régi kívánságát orvosolta a vendéglátóipar. A Fehérvári út 32. szám alatt megnyílt a Rege Eszpresszó-Cukrászda. Az új, korszerűen berendezett vendéglátóhelyen egyszerre száz vendéget tudnak kiszolgálni” – kürtölte világgá 1962. október 2-án a Népszabadság. Jóval közlékenyebb volt a Magyar Építőművészet című szaklap 1963 tavaszán. Írásukból kiderült, hogy a Regének helyet adó négyemeletes bérházat 1956-ban emelték, így a vendéglátóegység beillesztése utóbb komoly kihívást jelentett, hiszen „a technológiai és belsőépítészeti tervek kialakításánál a tervezőnek evvel az örökölt szerkezeti kötöttségekkel annál is inkább számolnia kellett, mivel a tervezés idején a lakásokba már beköltöztek”. A szaklap mindazonáltal meg volt elégedve a többek között a Béke szálló átépítésénél is közreműködő Vasai Béla belsőépítész munkájával: „a fenti adottságok ellenére úgy a térkialakítás, mint a részletek megoldása a hagyományos és költséges anyagok (márvány, fa) tudatos mellőzése mellett is nagyvonalú és korszerű tudott maradni”.

A Rege eredeti berendezése. Fotó: Magyar Építőművészet / Arcanum

Hullámzó minőség

1969 júniusában a Népszava munkatársa üdítőellenőrzési útra indult az illetékes Vegyészeti és Élelmiszervizsgáló Intézet munkatársával, miután korábban sok panasz érkezett a szörpökkel kapcsolatban. A Regét is érintő vizsgálatnál majdnem mindent rendben találtak, egyedül „a Népköztársaság úti Ádám-sörözőben volt kifogásolható a nagy málna minősége: a megkövetelt öt cent szörpsűrítmény helyett mindössze három cent került az italba”. Nem volt ekkora szerencséje 1973-ban Suha Andornak, a Népszava egy másik újságírójának, aki „ihatatlanul meleg” sört kapott, majd amikor ezt szóvá tette, a felszolgáló javasolta, „legközelebb hozzon magával jeget a kedves vendég”.

Írót, költőt ihletett meg

Fenti kellemetlen élménye ellenére Suha Andor hű maradt a Regéhez. A jó nevű újságíró (főszerkesztette a Népújságot, a Pest Megyei Hírlapot, dolgozott a Népszabadságnál, és könyvet is szerkesztett) még egy tárcájában is megemlékezett törzshelyéről 1977-ben a Szabad Földben: „És a vendéglátásról mit lehet még írni? A Fehérvári úton, a Rege presszóban kora reggel kevesen vannak és ha kedvem támad, leülök, írok. A minap egy papírfecnivel letöröltem az asztal márványlapját, mert likőrfoltos és hamus volt. A nagyon csinos, de felettébb őrmesteri tartású felszolgáló hölgy összehúzta szemöldökét: «Nálunk mindennap takarítanak, uram!» Igen, természetesen. De mit kapnék akkor, ha én piszkolnám be az asztalt? El sem merem képzelni.”

Nemcsak őt, Garai Gábor József Attila- és Kossuth-díjas költőt is megihlette a Rege, Szerda című 1974-es versének egy részletében örökítette meg:

Z. bácsi ablaka a Fehérvári útra néz,

kikönyököl az öreg, naphosszat nézelődik,

özvegy-ember, telik a magányosságból

és a nyugdíjból is bámészkodásra.

A délutáni műszakváltás után

a hömpölygő tömeget figyeli:

jönnek a töltés felől a Kismotorból,

a Beloianniszból, meg isten tudja honnét,

egyre jönnek, férfiak, nők vegyesen,

egy-egy csapat betér a Rege presszóba

vagy az Alba Regiába, kávéra, sörre.

Ma is működik

Az egykori Rege presszó mai napig működik, jelenleg Rege söröző néven fut és így néz ki.

Fotó: instagram.com/csanadim
Fotó: instagram.com/zsoljak

Egy hozzászólás a(z) “A Szomszédok sorozat egyik legendás presszója még ma is működik!” című bejegyzéshez