Bécsi kávézó a Fórum Hotelben: osztrákabb volt az osztráknál

bécsi kávézó, pult, székek, asztalok

A Bécsi kávézó a Forum szállóban valóságos fogalom volt a 80-as években, még Kádár János is tiszteletét tette ott.

Megszületett a megállapodás, hogy az osztrák Kontrollbank mintegy 4,5 milliárd schilling, azaz 300 millió dollár értékű hitelkeretet biztosít a magyar idegenforgalmi beruházásokban való osztrák részvétel finanszírozásához – adta hírül a világgazdaság 1979 tavaszán. A dr. Sághy Vilmos belkereskedelmi miniszter márciusi bécsi látogatása alkalmával tető alá hozott egyezség segítségével – folytatja az újság – „Magyarország Budapesten, a Balaton partján és nyugat-magyarországi üdülőhelyeken szeretne az osztrák építőipar közreműködésével szállodákat építeni”.

A mai értéken 121 milliárd forintos büdzséből többek között az Ausztriához közeli nyugat-magyarországi településeken kívántak turisztikai fejlesztéseket megvalósítani. Szerepelt még a tervben az osztrák-magyar határátkelőhelyek rendbetétele is. Az utolsó magyar előterjesztést szintén a Világgazdaság ismertette. „A harmadik javaslatcsomag az osztrák turisták által közkedvelt Budapest fogadóképességének fejlesztésére vonatkozik. Két szálloda építését tervezzük osztrák részvétellel, az egyiket a Duna egyik partján, a másikat másik parton.”

Osztrák hitelből osztrák életérzés

két kőépület, előttük utak, nappali fény
Fotó: Fortepan / Belházy Miklós

Utóbbi részeként épült fel és nyitott meg 1981. december 1-én a Lánchíd pesti hídfőjénél ma Hotel Intercontinental néven működő Forum Hotel. A Duna-part 1. című telek akkor már évtizedek óta üresen állt. Az ott álló Dunapalotát (amiben Ritz szálló működött) 1945. január 28-án gyújtóbomba-találat érte. Teljesen kiégett, statikailag instabillá vált, így a második világháború után lebontották. Ennek helyére tervezte Finta József a Duna-parti látképet alapvetően meghatározó modern barna üvegépületet. Természetesen a hitelező osztrákoknak is osztottak lapot a projektben. A végül 41 millió dollárra rúgó kivitelezést az osztrák Porr vezette konzorcium kapta meg. Nyilvánvalóan arra is volt ráhatása az osztrákoknak, hogy a Kalla Kálmán vezette Silhouette étterem és az ország első salátabárját felvonultató Grill étterem mellett a szálloda első emeletén bécsi kávézó nyitott.

bécsi kávézó fali domborműve, fából faragott alakok
Kő Pál fali domborműve (részlet)
Fotó: Budapest / Arcanum

Nem is akármilyen! A hotel megannyi képzőművészeti alkotásai közül a Bécsi kávézónak jutott az egyik legjelentősebb. Az Esti Hírlap egyenesen dicshimnuszt zengett a bejáratához kerülő domborműről. „A Fórum szálló legszebb, legteljesebb kompozícióját Kő Pál készítette. Hatalmas, festett, a bécsi kávézó bejárati falát díszítő fafaragása tökéletes összhangban van a környezettel, a márványasztalos tonetszékes belső térrel, s mondhatnánk, érzelmi indíttatást, töltetet ad a meghitt beszélgetéshez, a csöndes mélázáshoz.”

Kádár János és a Bécsi kávézó

Nem sokkal később maga Kádár János is megcsodálta a műremeket és persze az egész Forumot. Az ország első embere 1982. március 4-én megtekintette az épülő-szépülő belvárost, a szállodához 2-es villamossal érkezett. A korabeli lapok egyentudósításban számoltak be a nagy eseményről. „A vendégeik megnézték a szálloda már nevezetes bécsi kávézóját, uszodáját, voltak egy-két szobában, s Niklai Ákos, a Fórum igazgatója az éttermeket sem hagyta ki a látnivalók bemutatásából. A szép tavaszi napsütésben átsétáltak a Pesti Vigadóhoz, amely 1980 márciusa óta ad ismét otthont zenének, képzőművészeinek. Az épületben Rigó Iászló igazgató vezette a rövid sétát, majd Kádár János a Vörösmarty tér, a Váci utca felé indult.”

két ember áll egy pult két oldalán, fekete-fehér kép
Kádár János látogatása
Fotó: Népszabadság / Arcanum

Azt nem tudni, Kádár János valaha visszalátogatott-e a Bécsi kávézóba, hogy fogyasszon is valamit. A hely mindenesetre nélküle is kifejezetten jól ment. A Budapest folyóirat által neobiedermeier hangulatúnak lefestett kávézó vonzotta az embereket. „A tervezettnél jóval magasabb (21 százalékkal több) volt az éttermeink (Lilhouette étterem, Forum Grill, valamint rendezvénytermek) bevétele és óriási forgalmat bonyolított a budapestiek által megkedvelt és szeretett Bécsi Kávézó” – büszkélkedett az első év után Dr. Niklai Ákos igazgató az Ötlet című lapnak.

bécsi kávézó belső tere, székek, asztalok állólámpa
Fotó: Magyar Építőipar / Arcanum

Ha lehet, még nála is lelkesebb volt a Magyar Hírlap munkatársa 1984-ben. Írásában kis túlzással azt állította, maguk az osztrákok is a Forumba járnak egy kis bécsi életérzésért. „A titok? A diósmákos advent koszorúk, a bécsi almásrétes vaníliás öntettel, a papaya meg a mákfagyi, a kézzel formázott házi bonbonok, csomagolásukon a kapós árlap képe, a forró melange, ezüst tálcán, szép porcelánban, mellette jeges víz. Azt mondják, bécsibbek az eredeti bécsi cukrászdáknál. Az osztrák üzletemberek gyakran nemcsak szobát rendelnek telexen, hanem tortát is.”

Díjak és furcsaságok

A vendégek mellett a szakmai elismerések is jöttek. 1984-ben a Bécsi kávézó megkapta az Utazási Újságírók Európai Szövetségének kitüntetését. Valamivel kétesebb értékű a Képes7 magazin pár évre rá nekik kiosztott díja. A hetilap a 80-as években Inkognitóban néven indította el éttermeket tesztelő rovatát. A Bécsi kávézó 1987 szeptemberében került a próbapadra. Az anonim tesztelő mindennel elégedett volt, a felszolgált édességekről egyenesen szuperlatívuszokban írt. „Nos, gyönyörű álmai lehetnek a séfnek, mert a gyümölcskrémmel töltött, őrölt dióval és mandulával borított, habkönnyű torta fenséges volt. Nyilván nem véletlenül adták a Kolibri fantázianevet az átlátszó fehér, szecessziós üvegkehelyben tálalt fagylalt-összeállításnak, hiszen (az árlapnak megfelelően) a pisztácia-, az ananász- és az eperfagylalt színei a tejszínhab hófehérségével, s a kék curacaóval látványnak is gyönyörű.” Az eredmény: 99 pont a maximálisan megszerezhető százból.

rajzolt nőalak ül egy ablak előtt
A Bécsi kávézó étlapjának borítója
Fotó: Művészeti Katalógusok / Arcanum

Az újság tesztelője novemberben újra járt a Forumban, akkor már talált némi kivetnivalót, ráadásul éppen az egyik bécsi specialitásban. „A Sacher-torta – a bécsi kávézóban mit is rendelhetnénk – tésztája egy gondolattal mintha jobban hasonlítana a piskótára.” Hogy mégsem csak egy gondolatnyi malőrről volt szó, az egy héttel később derült ki. Akkor a Gerbeaud Sacher tortáját tesztelték és rossz példának megint ez került elő. „Talán emlékeznek kedves olvasóink múlt heti írásunkra, amikor a Fórum Szálló Bécsi kávézójában a Sacher-torta minőségét firtattuk. Nos a Gerbeaud-ban sem jártunk jobban.” Ez az ellentmondás aztán nemigen zökkentette ki a szerkesztőség tagjait az év végi eredményhirdetésnél. A Képes7 döntése alapján 1987-ben cukrászda kategóriában a Bécsi kávézó nyerte el az abszolút első helyet.

A Bécsi kávézó lassú elmúlása

A szállodát a rendszerváltás után 1996-ban az InterContinental Inc. privatizálta, 1997-ben lett InterContinental Budapest. Az épületet 1998-tól több részletben felújították. Az első szinten konferenciatermeket alakítottak ki, a Bécsi kávézónak már nem maradt hely. 2000-ben ezért átköltözött a rózsadombi Rózsakert Bevásárlóközpontba, ahol pár évig vívta még haláltusáját, mielőtt végleg megszűnt.

Címlapfotó: Figyelő / Arcanum

Ajánlott cikkek