Amikor Zenthe Ferenc új karrierbe fogott

zenthe ferenc kínál egy nőt, egy férfi figyeli őket

Zenthe Ferenc, vagyis az ország Taki bácsija Boross Péter későbbi miniszterelnöknek is köszönhette kalandját.

„A Ráday utcában a Két korona kávéház helyén ebben az évben megnyitják Krúdy Gyula emlékére a Vörös postakocsihoz címzett vendéglőt.” Több más újsággal együtt az Esti Hírlap is leközölte ezt a hírt 1966 júliusában. A bejelentés túlságosan is ambiciózusra sikeredett, az étteremből ugyanis csak öt évvel később lett valóság.

zenthe ferenc öltönyben, kezében kanál, egy nő és egy férfi áll körülötte
Fotó: Ország-Világ / Arcanum

Jóval jelentéktelenebb tévedés, hogy a budapesti Ráday utca 15-be tervezett új étterem az egykori Két korona helyén épült volna. A valóságban a Ráday utca 12-ben állt az előbb szállóként, majd kávéházként funkcionáló intézmény. Ez volt a vendéglő nevét ihlető regény és a Szindbád elbeszélések írójának állítólagos törzshelye. (Hogy tényleg az volt, arra utaló írásos nyomot nem találni, viszont lánya, Krúdy Zsuzsanna több interjúban is megerősítette.)

zöld háttéren fekete felirat

Krúdy kedvencei

A Vörös postakocsi végül 1971. szeptember 17-én nyitotta meg kapuit. Így írt erről az Esti Hírlap terepszemléző újságírója: „A volt Két Korona helyén nyíló, hangulatosan berendezett ferencvárosi vendéglő Krúdy Gyula emlékét idézi. Az étterem kockás terítővel takart asztalaira egyebek között Einspannert, régi sörözői ételt is hoznak a pincérek; fél pár virslit pörköltlében. Krúdy Gyula kedvenc ételei ugyancsak megtalálhatók az étlapon. A sörözőben szlovákiai, ógyalai sört szolgálnak fel, s a borpincében gyertyavilág mellett szól majd az egy szól cimbalom.” Az étlapra felkerülő kedvenceket Krúdy már említett lánya őrizte meg és bocsátotta a szakácsok rendelkezésére. Megtalálható volt közöttük a Szindbádban az irodalom halhatatlan „múzsái” közé emelt velőscsont pirított kenyérrel, a sonkapörkölt, valamint a paszujfőzelék citromos kolbásszal.

fekete-fehér kép, emberek ülnek megterített asztalnál
Fotó: Petrovits László (MTI) / Csongrád Megyei Hírlap / Arcanum

A címben felvillantott eseményre 1973 áprilisában került sor. A Vörös Postakocsit üzemeltető, akkor éppen Boross Péter későbbi miniszterelnök vezette Délpesti Vendéglátóipari Vállalat Buda és Pest egyesülésének 100. évfordulója alkalmából rendezvénysorozatot indított. Ennek keretében neves művészeket kértek fel, hogy egy-egy alkalommal ők főzzenek a vállalat különböző egységeiben. Áprilisban Zenthe Ferencen volt a sor. Az Ország-Világ képes magazin teljes részletességgel és a fenti fotóval emlékezett meg a rendhagyó estéről.

„Addig jár a korsó a kútra, amíg eltörik” – addig emlegette Zenthe Ferenc, a Madách Színház népszerű színművésze (akit az emlékezetes filmszerepe óta ma is Tenkes kapitányának hívnak), milyen szívesen főzne ő, ha egyszer betévedne a konyhába – hogy végül szaván fogták. Meghívták, legyen egy este a Vörös postakocsi szakácsmestere. Állítsa össze az étlapot kedve szerint, s a konyhafőnök segítségével készítse el az ételeket. Zenthe Ferenc – akit feleségével, a kedves Kati asszonnyal együtt a legjobban főző s az új ízeket kedvelő és alkalmazó házaspárként ismernek –  elvállalta a szerepet.

A cikknek köszönhetően receptekkel (lásd lent) maradt fenn a Zenthének a Szomszédok melletti másik leghíresebb szerepe után Tenkes-vacsorára keresztelt lakoma menüsora. A mai degusztációs menüket megszégyenítő ízorgia képe rajzolódik ki belőle. A színészlegenda palóc gyökereit felelevenítő Zenthe-gulyás mellett többek között Csukás István író nagy kedvence, öhöm is került az asztalra. Íme a teljes sor: Zenthe-gulyás, Öhöm, Buga Jakab kedvence, Pinceszeri birkapörkölt konyakkal, Siklósi káposzta, Sertésjava Fogatos módra, Postakocsis kedvence, Kapitányos nyögvenyelö, Veronika kőttes borhabbal.

felete-fehér képen kőépület nagy ablakokkal, előtte fehér autó
Fotó: Budapest / Arcanum

A Zenthe Ferenc-gulyástól a töltikéig

Zenthe-gulyás

Ha gulyásról beszélünk, általában azt a marhagulyást értjük, amelyben a hús kockára van vágva. Felvidéken, ahonnan anyám származik, másként csinálják ezt. A húst nagy konyhakéssel fasírttá vágják, sózzák, borsozzák, egy tojással összeállítják. Húsgombócot gyúrnak belőle, ez kerül a gulyásba, amibe még más húsféléket, csülköt, pofabőrt tesznek, mert ezek nélkül vizenyős lesz a gulyás, amelyet egyébként a szokásos módon, tehát a következőképpen készítünk: vöröshagymát zsírban sárgára pirítunk, beledobunk egy kanál édesnemes paprikát, karikára vágott zöldséget, a húsgombócot megsózzuk, kicsit megpörköljük, vízzel felöntjük, s amikor a hús már csaknem megfőtt, negyedekre vágott krumplit dobunk hozzá. Együtt főzzük, s megkóstoljuk, kell-e még sózni, paprikázni? Zöldpaprikát is bátran tehet bele, aki szereti. Apró, vastag csipetke vagy csusza illik hozzá, de a tésztát ne főzzük bele, hanem forgassuk meg forró zsírban és külön tálon adjuk mellé.

 

Töltike

Ilyenkor van a sóskaételek időszaka. Újdonságként egy recept: karalábélevélbe a már előbb elmondott módon összeállított hústölteléket csavarunk. A töltikéket forró vízben megfőzzük, másik edényben zsíron sóskát fonnyasztunk, felöntjük vízzel, beletesszük a töltikét, együtt átfőzzük, tejföllel behabarjuk, sózzuk, cukrozzuk. Üde, friss tavaszi ételt kapunk.

 

Siklósi káposzta

A siklósi káposzta ősi dunántúli étel. Tarkababot félig megfőzünk és leszűrve pörköltszaftba tesszük. Megfelelő mennyiségű savanyúkáposztával összekeverjük, borssal, babérlevéllel ízesítjük és füstölt sonkakockákat teszünk bele. Felöntjük vízzel, megfőzzük, berántjuk. A kész ételt tejföllel nyakon csapjuk. Tálaljuk.

Címlapfotó: Ország-Világ / Arcanum

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük