A legendás Pajtás étterem története

Pajtás étterem előtt gyerekek az utcán

A diákok étkeztetésére létrehozott Pajtás étterem a tervek szerint hálózat lett volna. Végül három valósult meg, egy ma is működik.

„Hamarosan új létesítmény nyílik Budapesten. A Gyermekélelmezési Vállalat május 3-án az I. kerületi Gyorskocsi utca 9-11. szám alatt megnyitja az ország első, diákok részére létesített önkiszolgáló éttermét.” 1970. áprilist írunk, a Népszava tudósításában szereplő étterem pedig nem más, mint a 2017-es bezárására már kult-státuszt elérő retro zarándokhely, a Pajtás étterem. Pontosabban az egyik Pajtás étterem, mivel az illetékesek a 70-es években teleszórni tervezték velük a várost, három meg is valósult belőlük.

Pajtás étterem előtt vonul egy csoport gyerek
Fotó: Pajtás / Arcanum

De ne szaladjunk ennyire előre! Ismerkedjünk meg előbb a Batthyány tér közelében működött archetípussal, ami a későbbiekhez is a mintát szolgáltatta! Az idézett Népszava cikkben egyenesen a Gyermekélelmezési vállalat igazgatója, Bajza Sándor beszélt a koncepcióról. „A Pajtás nevű étteremben reggeli, ebéd és vacsora várja az iskolásokat. Reggel fél héttől este nyolc óráig vehetik igénybe az iskolások az új éttermet. Célunk elsősorban az volt, hogy a napköziből kiszorult gyerekek meleg ebédhez, vacsorához – vagy akik üres gyomorral indulnak az iskolába – reggelihez jussanak. A diákok részére kedvezményes áron háromfogásos ebédet biztosítunk, előfizetéses rendszerben, 9.50 forintért.” A gyakorlatban ez reggel kakaót, tejet, teát, brióst és buktát, ebédidőben pedig az inkább a fiatal szervezet igényeire mintsem a gyerekek ízlésére hangszerelt, főzelékben gazdag menüket jelentett. Feketekávét és szeszes italt nem árusítottak a Pajtásban, 1984-től pedig diabetikus ételek színesítették a kínálatot.

Gyors siker

A vállalat számításai bejöttek. Már 1970 őszén döntés született egy-egy (a 600 vendég ellátására alkalmas Gyorskocsi utcainál is nagyobb) „gyermekétterem” felhúzására Zuglóban és Újpalotán. Előbbi 1974-ben nyílt meg a Csertő utcában, utóbbira a Zsókavár utcában 1976-ig kellett várni. A tervek szerint a sor még folytatódott volna, többek között egy másodikkal Újpalotán, illetve eggyel Gazdagréten. Ezekből azonban már nem lett semmi.

Fotó: Pajtás / Arcanum

A lánc létrejöttét az iskolai étkeztetés körül kialakult problémák indokolták. A fennálló állapotokról már-már apokaliptikus képet fest 1974-ben a Népszava: „Az iskolákban sajnos nincs elegendő hely nagy ebédlőknek. Ezért mindenütt csak több turnusban étkezhetnek a gyerekek. Előfordul, hogy az utolsó csoport – noha reggel fél kilenckor itta meg a kakaóját – csak háromkor jut meleg ételhez. Sok iskolában az utolsó falatokat már a folyosón nyelik le a diákok, hogy a következő csoportnak minél gyorsabban átadhassák a helyet.” A Magyar Ifjúság hetilap kimutatása szerint ugyanis „az 1952-53-as tanévben még ötezer adag étel elfogyasztására is alig akadt jelentkező, (...) 1978-ban pedig 462 056-an étkeztek az iskolákban, a Pajtás éttermekben, vendéglátó vállalatok üzleteiben”. Az iskolai étkezdék erre értelemszerűen nem voltak felkészítve. Tehermentesítésnek szánták a Pajtás hálózatot – más kérdés, hogy az ottani étkezést nem dotálta a tanács, ami miatt a szülők háborogtak.

A gyermekétterem gondolata a napközin kívül rekedtek ellátására, sőt pesztrálására jóval megelőzte az első Pajtást. „A Budapesti Nőtanács és a Belkereskedelmi Minisztérium vendéglátó szakembereinek helyeslésével is találkozik az a tervük, hogy gyermekéttermeket kell létesíteni, például az iskolák közelében levő utcák üzlethelyiségeiben. Az asztalkákat nylonabrosszal terítenék le, a földön szőnyegek, a  falon pedig a helyes evési módra és a kulturált viselkedésre oktató képek a gyerekek szépérzékét is fejlesztenék. Az éttermekben délután pedagógusok felügyelete mellett tanulhatnának a gyerekek, azután pedig filmvetítéssel, társasjátékokkal szórakozhatnának” – számol be a Gyermekélelmezési Vállalat tervéről 1958 decemberében a Népszava. Kezdetben valóban lelkes volt mindenki, hamar ki is jelölték az első 100-120 férőhelyes pótnapközi helyét a VII. kerületi Csengery utcában, a volt tanácsház épületében, a Hazafias Népfront VII. kerületi szervezete könyvtár létesítésével kívánt segíteni, a kezdeményezés azonban idővel elhalt.

Mellékes Pajtás

Nem háborogtak viszont a környékbeli hivatalok dolgozói, hiszen az árak a keresetekhez képest azért meglehetősen alacsonyra lettek belőve. „A Pajtás Étterembe látogattunk. Odaérkezésünkkor csak elvétve találtunk az ebédelők közt úttörő pajtásokat” – mutat rá a Pajtás című lap 1973-ban, hogy a vendégarány nem egészen az eredeti elképzeléseket tükrözte a Gyorskocsi utcában. (Szerencsére aztán még a riport készítése alatt ott termett a Központi Sportiskola egy csapata, így elkészülhetett a cikk elején látható fotó.) És bár a Pajtásoknak a rendszerváltásig hivatalosan a gyermekétkeztetés maradt a fő profiljuk, a mellékes egyre nagyobb szeletet tett ki a forgalomból.

1986-tól már a la carte is lehetett étkezni, valamint bővült a szolgáltatások köre. 1984-ben az újpalotaiban például francia vacsoraestet rendeznek. 1987-ben Zuglóból érkezik panasz a Népszaván keresztül, „hogy a Pajtás étteremben a hétvégéken szinte reggelig elhúzódó rendezvényeket tartanak (...) emiatt a környéken lakók nem tudnak aludni”. Nem is csinál mindebből titkot a Csalogány utcai egység vezetője, amikor szintén a Népszava újságírója kérdőre vonja, hogy miért látni olyan kevés diákot. „Ez olyan, mint bármelyik más hely. Nekünk mindegy, hogy ki veszi meg az ételt.”

árkád, jobb oldalon ablak, bal oldalon üzletek, szemben Pajtás felirat
Fotó: Fortepan

A Pajtás étterem tovább él

A három étterem a rendszerváltás után is maradt az időközben Junior Vendéglátó Vállalatra átkeresztelt és részvénytársasággá átalakított, mai napig közétkeztetéssel foglalkozó cégnél. A Pajtások megőrizték kifőzde jellegüket és továbbra is kivették a részüket a szociális ellátásból. A Magyar Hírlap 1994-es helyzetjelentése szerint a Csalogány utcai „az önkormányzattal közösen a környék szociális gondozottainak meleg étellel való ellátását” vitte. A Csertő utcai törzsközönségét a lakótelep nyugdíjasai, kismamái alkották. A Zsókavár utcában „a vevőkörre való tekintettel (...) a húsos ételek nem két ötdekás szeletből, hanem egy darab hétdekás húsból készülnek”.

A változó körülmények aztán véget vetettek a történetnek. Először 2004-ben az újpalotai szűnt meg, ezt követte 2010-es évek elején a zuglói, majd 2017-ben a Gyorskocsi utcai. A vállalatnak „a kiskereskedelmi vendéglátáshoz tartozó étterem nem illeszkedik a fő tevékenységéhez, (...) az elmúlt évek során egyre gyengébb eredménnyel működött” – válaszolta a tulajdonos a Magyar Nemzet kérdésére az utolsó bezáráskor. A rajongóknak némi vigasz, hogy a Zsókavár utcait 2015-ben a kerületi önkormányzat újranyitotta (ezúttal az otthont adó szolgáltatóház földszinti részén). A mellett, hogy szociális konyhaként funkcionál, bárki bemehet az utcáról is.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük